Zaznacz stronę

Co to w ogóle jest ten miód?

czym jest miod

Autor: admin

2 Paź, 2019

Co to jest miód? Pytanie wydaje się być banalne, ale jednak gdyby zadać to pytanie – wiele osób miałoby spory problem z odpowiedzią na nie, a wiedza na temat, czym jest miód to podstawa, aby chociażby rozpoznać miód “oszukany”.

Definicja prawna miodu

Tu podstawą określającą definicję miodu pszczelego w naszym kraju jest dyrektywa Unijna z grudnia 2001 roku (DYREKTYWA RADY 2001/110/WE) oraz następujące po niej i wprowadzające ją w życie na terenie naszego kraju Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z października 2003 w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie, jakości handlowej miodu (pełna treść: Dz.U. 2003 nr 181 poz. 1773 http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20031811773)

Definicja znajdująca się w tych dokumentach mówi:

Miód jest naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.

lejący się miód

Brzmi skomplikowanie? W dużym zaś skrócie oznacza to, że prawdziwy miód pszczeli powstaje z nektaru kwiatów i/lub spadzi przyniesionych, częściowo przetrawionych przez pszczoły i składowanych w plastrach. Dlatego też miód produkowany przemysłowo, ziołomiody (o których wkrótce), “miody” z syropów cukrowych, którymi zakarmia się pszczoły – prawdziwym miodem nie są.

Jak powstaje prawdziwy miód?

I znowu w dużym skrócie – pszczoła wylatuje z ula, znajduje nektar lub spadź, gromadzi je w swoim układzie pokarmowym (wolu miodowym), tam zostaje on wzbogacony o enzymy i kwasy organiczne powstające w ciele pszczoły. Po powrocie pszczoła oddaje nektar/spadź do komórek plastra gdzie inne pszczoły zajmują się odpowiednim jego odparowaniem, przenoszeniem do kolejnych komórek i dalszym wzbogacaniem enzymami, aminokwasami etc. Dopiero po kilku dniach taki nektar odpowiednio odparowany i po przejściu odpowiednich dość złożonych procesów biochemicznych staje się dojrzałym miodem.

Pszczoły robotnice nie bez powodu nazywane są robotnicami

Powyższa definicja brzmi dość prosto – pszczoła leci, coś tam zbiera, przynosi i gotowe. Jednak dopiero, gdy zdamy sobie sprawę ile to wymaga pracy od pszczoły zaczynamy naprawdę doceniać ten słodki wytwór, jakim jest miód.

odsklepianie plastra miodu

Rodzina w ulu dzieli się na kilka rodzajów pszczoły wykonujących różne zadania – o czym pewnie będę jeszcze pisał. Teraz jednak o pszczołach lotnych – czyli tych, które wylatują po nektar czy pyłek.
Pszczoły lotne (zbieraczki), aby zebrać 1litr nektaru muszą wykonać aż 20 tysięcy lotów, ale jak już wspomniałem o odparowywaniu – z tego litra powstaje zdecydowanie mniej miodu dojrzałego. Pojedyncza pszczoła podczas jednego lotu odwiedza od kilkunastu do nawet 100 kwiatów – zależnie od ilości w nich nektaru. Aby wyprodukować 1 litr dojrzałego miodu pszczoły muszą odwiedzić od 4 do 6,5 miliona kwiatów.

Jak widzicie – nie jest to prosta sprawa ten cały miód.

 Jak dzielimy miody?

Tu można wyróżnić miody zależnie od pochodzenia na:

  • nektarowy
  • spadziowy
  • nektarowo – spadziowy

Ze względu na sposób pozyskania/podawania na np. wirowany, tłoczony, sekcyjny etc. Ale najpopularniejszym znanym powszechnie podziałem jest podział ze względu na to, z jakiego źródła pochodzi nektar/spadź.

I tak dzielimy miody spadziowe na spadź iglastą i liściastą, a miody nektarowe dzieli się na tzw. miody gatunkowe – dzielone ze względu na przewagę pyłku jednej rośliny w swoim składzie np. lipowy, mniszkowy, faceliowy, gryczany, rzepakowy etc. oraz miód wielokwiatowy będący mieszanką różnych nektarów bez znacznej przewagi jednego konkretnego.

miód wielokwiatowy w słoikach

Miody wielokwiatowe to te najpopularniejsze w naszym kraju, ale i one dzielić można ze względu na czas pozyskania. Bo oczywistym jest, że wielokwiat wczesnowiosenny będzie miał przewagę mniszka, nektaru drzew owocowych i krzewów, wierzby etc. W późniejszym okresie pojawi się lipa, akacja czy gryka a jeśli pożytki na to pozwalają i pogoda dopisze to i w późnych miodach wielokwiatowych pojawia się spadź czy nawłoć.

Mówiąc, więc krótko – nie każdy wielokwiat smakuje tak samo.

To na tę chwilę tyle – bo się i tak rozpisałem. W kolejnych tekstach rozpiszę się szerzej o miodach gatunkowych, o właściwościach zdrowotnych różnych miodów, o tym jak rozpoznać “oszukane” miody i tym jak miody gatunkowe powstają skoro pszczoły noszą skąd popadnie.

Zobacz również…

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Miodowe tabletki do ssania na kaszel i ból gardła - Pasieka Prowincjonalna - […] miód […]

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *